EMPLOYER BRANDING U GEJMINGU, ILI GEJMING U EMPLOYER BRENDINGU

KAKO POSAO POSTAJE UŽIVANJE

Pre nego što prevrneš očima i setiš se kako je neko na LinkedInu napisao da je employer branding samo još jedan način da se zamažu oči zaposlenima, hajde da pokušamo da razbijemo tu stigmu zajedno i da se dogovorimo oko toga – šta je zapravo employer branding. I možda još bitnije za tebe – šta je employer branding u gejmingu i kako to izgleda na delu. 

Da bi ti bilo lakše da mi poveruješ, kulturno je da se prvo upoznamo, zar ne? Ja sam Iva, Senior Employer Branding Specialist u kompaniji Smallpdf, ali i verni član, prijatelj, autor za Empple portal koji se bavi razvojem i edukacijom employer branding zajednice u Srbiji.

RAZBIJANJE KREĆE NA 3, 4… SPREMNI?

Employer branding tim je onaj što vas tera da vikendom idete na team building, da bi se napravile lepe fotke kojima će se onda privlačiti novi zaposleni koji će takođe biti primorani da vikendom idu na team building.”

I da i ne, da budemo fer. Da, mi smo ta ekipa koja razmišlja o tome kako da bolje poveže tim, ali ne, ako dobro radimo svoj posao, nismo tim koji tera ljude da ulažu svoje slobodno vreme u druženje sa ljudima sa kojima rade. Osim ako oni baš ne insistiraju na tome, onda im pomognemo.

AKO TO NIJE, ŠTA ONDA JESTE EMPLOYER BRANDING?

Suština našeg posla je potpuno drugačija – naš cilj je da poslodavca podržimo da u svakom trenutku ima motivisan tim, sa kojim će deliti vrednosti i zajedničke ciljeve, da taj tim bude srećan na svom radnom mestu, što podrazumeva da ne mora da brine ni o čemu osim o svom poslu i ciljevima, ali i da pomogne da ta slika ode i van okvira kompanije i skrene pažnju nekome ko je u potrazi za poslom da postoje dobra mesta za rad i da je možda upravo ovo ono koje će mu pomoći da se razvija u pravcu u kom želi.

Znam, znam, to zvuči bajkovito. Ali niko nije rekao da je ovaj posao lak. Na dnevnom nivou mi sarađujemo sa stručnjacima iz ljudskih resursa koji nam pružaju značajne uvide u to kakve zahteve i interesovanja imaju kandidati, da li su i koliko naši zaposleni zadovoljni, motivisani i angažovani na svom radnom mestu i pomažemo im da ispitaju to do tančina. Onda sa kolegama iz marketinga kreiramo strategiju interne i eksterne komunikacije koja će pomoći da naša poruka bude pre svega shvaćena, a onda i prihvaćena od strane svih relevantnih ciljnih grupa – u ovom slučaju, naših zaposlenih, ali i naših kandidata.

Treći tim sa kojim smo stalno u kontaktu je menadžment – jer sve pada u vodu ako menadžeri timova, ali i njihovi menadžeri ne šalju istu poruku kao i mi i kreiraju kulturu organizacije koja će to podržati.

Suština našeg posla je potpuno drugačija - naš cilj je da poslodavca podržimo da u svakom trenutku ima motivisan tim, sa kojim će deliti vrednosti i zajedničke ciljeve, da taj tim bude srećan na svom radnom mestu.

ALI KAKO SVE TO IZGLEDA U GEJMING INDUSTRIJI?

Veruj mi, često dosta kreativnije nego u bilo kojoj drugoj. Zašto? Zato što gejming zahteva kreativnost – i od menadžera, i od zaposlenih, pa svakako i od nas – employer branding tima. 

Princip je manje-više isti, ali su finese to što se razlikuje. Prvi koraci u postavljanju strategije su uvek u definisanju ciljne grupe. Zato ćemo prvo istražiti sa kim razgovaramo, da bismo na osnovu toga odlučili koji ćemo ton komunikacije izabrati i kako ćemo toj grupi ljudi pristupiti. Takođe, na osnovu definisanja publike, moći ćemo da zaključimo i gde se oni “kreću”, odnosno na kojim kanalima ćemo moći da stupimo u kontakt sa njima. Primera radi, inženjere ćemo tražiti na GitHub-u, ali gejmeri i njihova publika su mnogo češće na Discordu. 

Nakon toga ćemo istražiti kakva je kultura naše organizacije i koje vrednosti imamo, pa će nam biti lakše da dođemo do kandidata koji dele te vrednosti sa nama. 

Ono što sledi je EVP, merenje eNPS-a i cNPS-a i dosta nekih drugih skraćenica kojima te ne bih sada zamarala, ali možemo da pričamo o tome ako želiš!

ŠTA TAČNO MORAM DA ZNAM DA BI EMPLOYER BRANDING POSTAO MOJ POZIV?

Da pričaš sa ljudima. Suština svega u našem poslu je da on može biti jako jednostavan, samo ako slušamo podatke koji nam stižu od ljudi, njihof feedback, potrebe, komentare i sugestije. Naravno da nećemo usvojiti svaku – u tom slučaju bismo svi radili od kuće, imali tim masera koji nas posećuje na dnevnom nivou, kuvara koji dolazi tokom pauze na kućnu adresu i onaj čuveni “veliki tobogan sa malim toboganom koji na kraju ima bazen pun čokolade”. Slušamo one smislene sugestije koje možemo primeniti i koje su u skladu sa onim gore uspostavljenim vrednostima. 

Ako komplikujemo, prepisujemo recepte iz drugih kompanija, pokušavamo da rešimo problem motivacije uvođenjem stonog fudbala – taj posao postaje dosta teži, jer ne postoji univerzalno rešenje za svaku firmu.

Sjajno je ako imaš marketing iskustvo, jer ćeš moći lakše da implementiraš neke ideje, koncepte i formate koji bi trebalo da rezonuju sa tvojom publikom. Ali nije strašno ni ako ga nemaš, jer ćeš dosta sarađivati sa marketingom kako biste uskladiti kompanijski i brend poslodavca. 

Takođe je super ako imaš HR iskustvo, jer ćeš lakše razumeti metrike, znati boljke HR tima i imati bolju ideju kako da ih podržiš, ali opet – nikakav problem ako nemaš, jer ćeš i sa njima sarađivati dosta, pa ćeš brzo naučiti i njihov jezik.

KAKO TO IZGLEDA KOD NAS U KOMPANIJI?

Neću ti pokazivati slike, jer one protivno čuvenoj izreci – ne govore 1000 reči koje jedna dobra inicijativa može ispričati. Zato ću podeliti sa tobom jednu na koju smo posebno ponosni. 

Prošle godine smo uveli 16 nedelja plaćenog odsustva za sve novopečene tate u našem timu. Dakle – 4 meseca! Zašto? Zato što imamo mnogo inženjera koji su u godinama kada postaju roditelji i ni njima ni nama ne ide u prilog da izgaraju i na poslu i kod kuće, zabrinuti da li novopečena mama ima pune ruke posla, ili sa druge strane, da li njihov tim stiže da ostvari sve ciljeve koji su isplanirani.  

Dakle – oslušnuli smo svoje ljude i uveli politiku koja će im pomoći da ostvare svoje pune uloge u vremenu koje je za to predviđeno – i ulogu tate i ulogu kolege. 

Divan je ovo posao ako ga radiš od srca!

Nadam se da sam te ohrabrila da razmisliš o karijeri u employer brandingu. Naučićeš mnogo, zavolećeš ljude i postaćeš ambasador svoje kompanije, i što je još bitnije – kulture koju ste izgradili. A u gejming vodama, to zapravo znači mnogo kreativnosti i svakodnevnog uživanja. Možeš ti to!

Novosti

Pažnja studentima koji završavaju studije, nedavnim diplomcima i budućim razvojnim programerima igara: Da li ste spremni da ostavite svoj trag u industriji video igara? Vaše putovanje u razvoj igara počinje ovde!
Razvoj video igara možemo sagledati kroz tehnološki i kreativni aspekt. Pošto je tehnološki aspekt razvoja igara u velikoj meri povezan sa kreativnim, slobodno možemo reći da je gejming programiranje svet za sebe. Gejming industrija pruža mogućnost za razvoj eksperata u najrazličitijim oblastima tehnologije, nudeći mnoštvo pravaca kada su u pitanju karijerni putevi.
Razgovarali smo sa preko 20 seniora u domaćem gejmingu. Kad pogledaš ovih šest epizoda trebalo bi da ti bude mnogo jasnije čime u gejmingu možeš i želiš da se baviš