FAQ - najčešće postavljana pitanja

Online platforma Shift2Games namenjena je svima onima koji su zainteresovani da zakorače u svet razvoja video igara, odnosno da potraže posao i poziv u nekom od brojnih sektora globalno najbrže rastuće kreativne industrije. To se jednako odnosi na one koji su u procesu traženja svog prvog posla, kao i na one koji već rade, ali žele da promene industriju u kojoj su zaposleni. Srednjoškolci, studenma, mladi ili iskusniji profesionalci – verujemo da ćete svi naći korisne informacije i sadržaje ukoliko vas zanima profesionalni put u gejming industriji.

Ova onlajn platforma deo je šireg projekta Shift2Games, a iza svega stoji Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA), kao i njeni brojni partneri, članovi i sponzori, bez kojih ovakav projekat ne bi bio moguć. Više o SGA možete pogledati na sajtu organizacije, a više o ovom projektu i partnerima koji su uključeni na stranici O projektu

Prepoznali smo veliku potrebu, i javila nam se želja da na nju odgovorimo na pravi način. Želja da širimo svest o profesionalnim prilikama koje postoje u gejmingu, i da pomognemo da se prevaziđe stigma prisutna kod starijih generacija, da se radi o – “igricama”. Želimo da pomognemo domaćim kompanijama da imaju najbolje moguće kandidate na svojim konkursima za poslove, kao i da pomognemo vama da se za te konkurse što bolje pripremite. Želimo da Srbija bude vodeća zemlja u regionu po kvalitetu talenata u “creative-tech” industrijama, kao i da se popne u sam evropski vrh.

Ne! Pored sajta na kome si, naš projekat obuhvata i serijal tematskih TV emisija koji možete pratiti na SK esports kanalu, kao i na našem YT kanalu; svake godine održava se i sajam poslova za domen gejminga i drugih “creative-tech” oblasti; a u planu je i niz manjih događaja i radionica koje će vam pomoći da se što bolje pripremite za svoje zaposlenje u domenu razvoja video igara. 

Sajt će dobijati nove sadržaje u budućnosti, zato pratite naše kanale!

Možete pratiti i društvene mreže pojedinih domaćih gejming kompanija, koje povremeno objavljuju sadržaje na temu određenih pozicija u gejmingu, njihovih sličnosti i razlika.

Ne, iza ovog sajta ne stoji nijedna pojedinačna gejming kompanija. Ali, iza njega zapravo stoji celokupna domaća gejming industrija, sa preko 130 kompanija i timova koji su u članstvu SGA (Serbian Games Association), koji zajednički doprinose tome da sadržaj koji spremamo za vas bude što bolji, informativniji, aktuelniji i korisniji. 

Igrati i kreirati video igre su dve sasvim različite stvari. Zato ovde u centru pažnje nisu konkretne igre, žanrovi ili kompanije, već ljudi, veštine i procesi koji stoje iza jedne dobre video igre, čiji razvoj često traje i više godina. Naravno, ne treba ignorisati ni one “loše”, jer se na greškama najbolje uči 🙂

Oni koji vole da igraju igre svakako su u prednosti kada je u pitanju pronalazak posla u ovoj industriji, jer je iskustvo korisnika/igrača uvek u centru pažnje, a čitavi timovi rade na veoma različitim aspektima jedne igre ne bi li postigli kranji cilj – da igrač uživa, da bude inspirisan i da želi da odigra igru do kraja, ili čak da je pređe više puta. 

Često ćeš pročitati u medijima da je u pitanju jedna od globalno najbrže rastućih industrija, koja je po svojoj vrednosti daleko nadmašila kompletnu filmsku i muzičku industrije zajedno. I to nekoliko puta! Video igre igra skoro polovina populacije naše planete – prešli smo cifru od 3 milijarde igrača. 

U pitanju je dinamična, visoko-kreativna industrija koja u korak prati, ali i kreira neke od ključnih novih tehnologija i inovacija koje svoju primenu pronalaze mnogo šire. Zarade u gejming industriji su kompetitivne, uslovi su kvalitetni, kompanije su inovativne a profesionalci koji u njima rade su uglavnom strastveni u vezi sa poslom koji rade. Projekti i proizvodi na kojima ćete raditi možda će pratiti milioni igrača. Bez dobrog timskog rada nema ni rezultata, a znanje se nesebično deli. Razvoj “tvrdih” i “mekih” veština su sastavni deo posla. Zajednica kreatora i kreatorki igara je dobro povezana i uvek spremna da podrži i pomogne onima koji su na početku svog puta. 

Neke od pozicija koje vam mogu biti poznate iz nekih drugih industrija (dizajn, IT, arhitektura, marketing…) u kontekstu gejminga mogu imati sasvim drugačiji karakter ili funkciju. Na primer, “game design” se ne odnosi ni na jedan aspekt vizuelnog dizajna igre (za koji su zadužene brojne druge pozicije u “art” departmanu), već na osmišljavanje samog koncepta igre, definisanje žanra, idealnog igrača, njene dinamike, mehanika, sistema… 

To je samo jedan od brojnih primera. Marketing, poslovni razvoj, “user acquisition” i druge oblasti takođe imaju svoje specifičnosti u okvirima gejminga. Upravo je to jedan od razloga što smo napravili ovaj sajt, koji sadrži index profesija podeljenih po departmanima/sektorima, kao i detaljan opis svake od njih, potrebnih kompetencija, alata koji se koriste, zanimljiv resura itd.  

Gejming industrija je izrazito multidisciplinarna oblast. To znači da se na projektu razvoja jedne video igre mogu susresti umetnost, inženjerstvo, animacija, 3d modelovanje, pisanje, biznis teme, pravno, ekonomija, fizika, matematika, antropologija i psihologija i brojni drugi profesionalci iz domena kako tehničkih, tako i umetničkih i humanističkih disciplina. Tu su i brojni “sektori podrške”, kao što su marketing, HR ili pravna služba. Imajući sve ovo u vidu, garantujemo ti da i za tebe postoji mesto u ovoj industriji, čak i ako ne znaš ni jednu jedinu liniju koda!

U planu nam je da na homepage postavimo takozvani “self-test”, putem koga će bilo ko moći da – kroz odgovore na 10-20 pitanja o svom obrazovanju, veštinama i preferencama – dobije sugestiju o tome u kojim sektorima razvoja video igara su pozicije i poslovi koji mu/joj najviše odgovaraju. Ovo nije nikakav definitivni test o tome za koji posao u gejmingu si stvoren/a, već smernica koja ti može ukazati na neke pozicije za koje nisi znao/la, ili nisi pretpostavio/la da bi mogao/la da na njima radiš. 

Kombinacija formalnog i neformalnog obrazovanja je obično ona dobitna. Ali u industriji radi i dovoljan broj pasioniranih samoukih ljudi koji su sami osvajali znanje i veštine, kroz posvećeni rad i vežbu. Na više fakulteta u Srbiji mogu se izučavati smerovi, teme ili kursevi vezani za razvoj igara, a postoji i nekoliko trening centara koji su posvećeni tvrdim veštinama (različiti softverski alati i sl.). Sve o njima možeš pogledati na našoj stranici posvećenoj obrazovanju.

Kroz praksu se uvek najbolje uči, pa ti predlažemo da budeš proaktivan/a u traženju prilika za praksom ili saradnjom sa nekim iskusnijim mentorom. Možeš i sam/a sebi zadati lični projekat, kao mali izazov koji će doprineti tvom portfoliju (ovo se posebno odnosi na umetničke i tehničke role). Za sve one koji već rade u nekoj komplementarmnoj industriji, a žele da se “šiftuju” ka video igrama, SGA i Shift2Games će organizovati događaje i radionice koje će im pomoći na tom putu.

Ne, ovaj sajt i projekat nemaju taj cilj. Ali, ne očajavaj. SGA već tri godine vodi stranicu SGA Poslovi na svom matičnom sajtu, gde možeš pronaći sve aktuelne oglase za posao vezane za gejming industriju, sa pretragom po sektorima i pozicijama. Linkove ka najaktuelnijim otvorenim pozicijama uvek ćete moći da nađete i na homepage-u ovog sajta. 

Ukoliko si srednjoškolac i/ili apsolutni početnik/ca, pogledaj portal Gejmlab koji je razvila Nordeus Fondacija. Na njemu su zanimljivi onlajn kursevi koji će te uvesti u svet video igara. 

Budite slobodni i da pročešljate YouTube kanal SGA, na kome je arhiviran veliki broj predavanja koja su bila održavana u sklopu naših programa. Tu su i najave za nove programe na sajtu SGA.  

Pridružite se SGA Discord serveru, gde možete upoznati ljude iz industrije, potražiti pomoć i saznati za brojne događaje i prilike koje se otvaraju. Server ima preko 2.000 registrovanih korisnika!

Pratite događaje koje organizuju domaće kompanije, kao što je Epic Games Community Lab u Novom Sadu, ili serijal događaja Skroz kežual

Budite otvoreni, proaktivni i uključite se u zajednicu!

Ukoliko imate pitanja na koja nismo odgovorili