Ekosistem

Za samo nekoliko godina, pejzaž gejming ekosistema Srbije se značajno promenio. Ima sve više timova koji rade ne samo na igrama, već i na pružanju usluga i razvijanju alata koji postaju ključni deo industrije. Kompanije, studiji i timovi su raznoliki po veličini, gradu iz kojeg dolaze, ali i vrstama projekata na kojima rade.

Vidimo sve veće prisustvo globalnih giganta industrije koji na tržište ulaze kroz akvizicije i ulaganje u startape. Sve je više otvorenih pozicija za najrazličitije profesije. Veliki pomaci počinju da se dešavaju i na polju obrazovanja.

Godišnji izveštaj

Serbian Games Association (SGA) svake godine objavljuje iscrpnu publikaciju – godišnji izveštaj gejming industrije Srbije. U celosti ga možete pročitati ovde, a za vas izvlačimo neke od najvažnijih informacija za 2022. godinu. 

Prihodi

  • 15 najuspešnijih kompanija prihodovalo je 150 miliona evra
  • igre za mobilne uređaje donose oko 60% ukupnih prihoda

Talenti

  • u industriji radi preko 2500 ljudi
  • samo ove godine potrebno je 330 novih talenata
  • 30% zaposlenih su žene

Igre

  • do sada je objavljeno preko 200 igara u Srbiji
  • trenutno je u razvoju 91 igra
  • 52% razvija originalni IP

Talenat

Procenjujmo da u sektoru video igara radi preko 2.500 ljudi. Pozicije su raznolike i čak 50% kompanija i timova najavilo je proširenje tima.

Trećina zaposlenih su žene, što nas svrstava u prvu državu u Evropi sa ovoliko inkluzivnom gejming industrijom. Ne samo to, već polovinu svih vodećih pozicija čine žene. 

Samo u toku 2023. godine otvoriće se 330 novih pozicija u najrazličitijim departmanima.

 

Bogat ekosistem

Glavni razvojni centri su Beograd, Novi Sad i Niš. Najtraženije pozicije su producenti, menadžeri i stručnjaci za monetizaciju.

Prosečna igra nastala u Srbiji u toku 2022. je casual ili akcioni F2P mobilni naslov sa ad monetizacijom, nastao za oko godinu dana, na kojem je radio tim od 10 ljudi, najčešće pravljen u Unity-ju.

Najveći broj timova do sada priprema aplikacije za lokalne i evropske fondove. Većina ispitanika i ove godine kao najveće prepreke u poslovanju navodi nedostatak prilika za finansiranje, visoke poreze, kompleksne birokratske procedure.