KADA IGRANJE VIDEO IGARA MOŽE DA POSTANE PLAĆEN POSAO?

Po ceo dan igraš igre? Da li to znači da si rođeni game tester? U svetu video igara postoji grupa strastvenih pojedinaca čija je uloga ključna za stvaranje kvalitetnih iskustava za igrače. Dugačak je put od ideja, planova i projekata do gotovog proizvoda, a neko mora pratiti taj proces – to su, između ostalih, game testeri, entuzijastični profesionalci koji su odgovorni za ispitivanje i ocenjivanje video igara pre nego što one stignu na tržište. Game testeri imaju važnu ulogu u razvoju video igara. Njihov posao podrazumeva da osiguraju viziju projekta, standarde i njegovu tranziciju do gotovog proizvoda, testirajući igre u različitim fazama razvoja kako bi identifikovali greške, bagove i druge tehničke probleme.

KADA POČINJEMO SA TESTIRANJEM?

Kao i kod svakog testiranja, aktuelni rezultati se moraju poklapati sa očekivanim, stoga je poželjno da game tester bude uključen u najraniju fazu razvoja. Praćenje dizajnerske dokumentacije, poznavanje tržišta i standarda video igara, kao i igranje velikog broja video igara, od velike su koristi za testera jer mu daju bolji uvid i reference prilikom testiranja. U početnim fazama razvoja video igara, ključno je napraviti test plan koji prati tok produkcije, tako da proces testiranja već tada započinje. Nije retkost da game tester postane deo tima u kasnijim fazama razvoja, stoga su prethodna iskustva i poznavanje video igara veoma značajni.

 

Je li ovo bag ili feature ili još nismo uradili?

Game tester je odgovoran za testiranje svih funkcionalnosti igre kako bi se uverio da sve radi kako treba. Pažljivo će prolaziti kroz sve nivoe, opcije i karakteristike igre (ponašanje, grafiku, animacije, tekstove, zvukove), beležeći svaku nepravilnost ili problem, više puta, svaki dan. Prolazak kroz naizgled iste sadržaje i svakodnevna repetitivnost se podrazumevaju, ali uz različite rezultate i komunikacijske veštine. Nije isto igrati video igru u slobodno vreme i raditi na njoj, u pitanju je veliki broj konstantnog ponavljanja različitog broja slučajeva.

Imamo bag ovde, šta sad?

Game tester je stručnjak u pronalaženju grešaka. On će dokumentovati svaku grešku, bag ili lošu performansu koju primeti tokom testiranja igre. Dokumentovanje baga, pored identifikacije istog u igri, podrazumeva da se na što jednostavniji način problem evidentira i prenese dalje:

 • Naslov baga, u kome se u kratkim crtama daju informacije o verziji produkcijskog plana, gde se problem dogodio i kakav problem je nastao.
 • Telo baga, u kome se daju informacije o verziji igre, uređajima na kojima se bag desio, detaljnim crtama odnosno repro-stepovima, propratnim video materijalom (slika, video), uspešnosti reprodukovanja baga, kao i potencijalni načini (ukoliko su mogući) za izbegavanje istog.
 • Određivanje jačine uticaja baga na samu igru (priority/severity).
 • Dodavanje neophodnih kolaboratora, kao i potencijalnih uzročnika baga, kao i bag fixera.

Ove informacije se zatim prosleđuju ostatku produkcijskog tima i timu za kvalitet kako bi ispravili te probleme tokom razvoja ili pre izlaska igre.

Game tester je odgovoran za testiranje svih funkcionalnosti igre kako bi se uverio da sve radi kako treba. Pažljivo će prolaziti kroz sve nivoe, opcije i karakteristike igre (ponašanje, grafiku, animacije, tekstove, zvukove), beležeći svaku nepravilnost ili problem, više puta, svaki dan.

E, ljudi…

Davanje povratnih informacija timu za razvoj igre ključni je deo svakog game testera. Ocenjivaće igrivost, težinu, balans, grafiku i sve druge aspekte igre. Njegove povratne informacije pomažu u poboljšanju igre i pružaju što bolje iskustvo igračima. Nisu u pitanju samo bagovi, tu su i pitanja i sugestije – što više, to bolje.

 

Lepota različitosti…

Game tester mora biti upoznat sa različitim platformama na kojima će igra biti dostupna. To može uključivati testiranje na konzolama, računarima, mobilnim uređajima ili virtualnoj stvarnosti. Moraju biti u stanju identifikovati specifične probleme ili razlike na svakoj platformi. Takođe, vrlo je poželjno poznavanje operativnih sistema na kojima te platforme rade, zbog ponašanja igre i različitosti kod krajnjih korisnika.

 

E, ljudi, opet ja…

 

Game tester je odgovoran za izradu detaljnih izveštaja o svim problemima, greškama i sugestijama koje je pronašao tokom testiranja. Ti izveštaji služe kao osnova za dalji razvoj i poboljšanje igre. Game tester osigurava kvalitet projekta u odnosu na definisanu viziju kao i standarde tržišta.

 

I mi smo ljudi…

 

Svaki game tester je ipak i čovek, koji nije samo tu da bi išao na živce ostatku produkcije, već takođe poseduje odredjene afinitete. Stoga postoji veliki broj različitih tipova game testera kao i njihovih užih specijalnosti koje se dalje izgrađuju kroz rad na različitim projektima tokom vremena.

 

Kraja nema…

GAME TESTER JE ULOGA KOJA PRUŽA PRILIKU DA BUDETE DEO UZBUDLJIVE INDUSTRIJE VIDEO IGARA

Njegov posao je da istražuje, testira i pruža povratne informacije o igrama pre nego što dođu do igrača. Ovo je izuzetno važno za obezbeđivanje kvalitetnog iskustva igračima i u tome će mu biti od koristi:

 • Kurs QA
 • Poznavanje rada u task management alatima (Jira, Asana)
 • Osnove game designa
 • Prethodno znanje o video igrama
 • Praćenje tehnologije
 • Ažurnost i sistematičnost
 • Komunikacija i soft skills

Ako ste strastveni prema video igrama, imate oštro oko za detalje i volite istraživanje, možda je uloga game testera idealna za vas.

Učenje o različitim platformama, razumevanje tehnoloških aspekata i sposobnost komunikacije sa timom za razvoj igara ključni su koraci ka uspehu u ovom polju.

Novosti

Pažnja studentima koji završavaju studije, nedavnim diplomcima i budućim razvojnim programerima igara: Da li ste spremni da ostavite svoj trag u industriji video igara? Vaše putovanje u razvoj igara počinje ovde!
Razvoj video igara možemo sagledati kroz tehnološki i kreativni aspekt. Pošto je tehnološki aspekt razvoja igara u velikoj meri povezan sa kreativnim, slobodno možemo reći da je gejming programiranje svet za sebe. Gejming industrija pruža mogućnost za razvoj eksperata u najrazličitijim oblastima tehnologije, nudeći mnoštvo pravaca kada su u pitanju karijerni putevi.
Razgovarali smo sa preko 20 seniora u domaćem gejmingu. Kad pogledaš ovih šest epizoda trebalo bi da ti bude mnogo jasnije čime u gejmingu možeš i želiš da se baviš