KAKO ME JE PANDEMIJA KORONE GURNULA U GEJMING

KAKO SAM POSTAO JUNIOR DATA ANALYST

Još u detinjstvu sam bio zainteresovan za biznis i tehnologiju. Početkom 2000-ih, dok je naša privreda prolazila kroz tranziciju, susreo sam se sa ubrzanim razvojem tehnologije i sve većim mogućnostima koje je donosila. U svega nekoliko godina, prešao sam sa igranja tetrisa i tenkića na Terminatoru (ko se seća, zna 🙂) na mobilne Java igrice i GTA Vice City na PC-ju, a da ne pominjem internet…

Tih godina, gledajući sestru kako sprema ispite iz ekonomije, sećam se da sam joj rekao: „Ja to nikada neću studirati“! Kada je došao kraj osnovne škole, što za svakog osnovca predstavlja stresan period jer treba doneti odluku kuda dalje – između gimnazije, elektrotehničke i ekonomske škole, izbor pada na poslednju, a nakon nje pogađate? Upisujem Ekonomski fakultet u Nišu.

Negde tokom druge godine studija, počeo sam da posvećujem više vremena vannastavnim aktivnostima i postepeno krenuo u freelancing. Kao što to obično biva, kada fakultet padne u drugi plan, onda se i studiranje dosta oduži. U mom slučaju duplo… Ubrzo nakon diplomiranja nalazim posao u struci i sve je izgledalo kao da je došlo na svoje mesto.

Međutim, samo par godina kasnije, počinje pandemija. Odjednom sam imao mnogo više slobodnog vremena, a kada ga čovek ima previše, svašta mu pada na pamet! I meni je. Pogodite šta? Da upišem master – ne jedan, već dva. 

 

Najpre “Menadžment inovacijama i razvojem proizvoda” na Mašinskom fakultetu u Nišu, a već nekoliko meseci kasnije i interdisciplinarni program “Master 4.0 – Inteligentna analiza podataka” na Univerzitetu u Nišu, koji je objedinjavao biznis i menadžment s jedne strane i informacione tehnologije s druge strane. Delovalo je kao da su ga pravili baš za mene, a veoma pozitivno iskustvo na prvom masteru me ohrabrilo da upišem i drugi, i napustim tadašnji posao kako bih se u potpunosti posvetio studijama. Našao sam besplatne online edukacije koje su mi se činile kao dobra dopuna studijama, pa sam se odlučio za obuke iz Software development-a i Analize podataka.

TE OBUKE SU MI POMOGLE DA SHVATIM DVE BITNE STVARI:

  1. Programiranje nije ono čime bih želeo da se bavim.
  2. Analiza podataka je zapravo veoma interesantna oblast koju želim da istražim.
 

Nakon završetka master studija na Mašinskom fakultetu, počeo sam neobavezno da pratim oglase za posao. Nakon dve nedelje naleteo sam na konkurs za Data Analytics Traineeship program kompanije Webelinx Games iz Niša, koji mi se učinio kao savršena prilika za ulazak u svet analize podataka! Ono što sam u međuvremenu naučio pomoglo mi je da uspešno prođem nekoliko krugova selekcije i budem jedan od dva izabrana kandidata. Ipak, na samom početku sam se osećao kao tabula rasa koju je tek trebalo ispisati, i koju i sada, nakon dve godine rada i dalje ispisujem kroz rad na raznovrsnim analizama i usavršavanjem znanja iz SQL-a, Pythona i alata za vizualizaciju podataka. 

Analiza podataka je veoma dinamična i danas posebno aktuelna oblast koja zahteva stalno učenje, a to je upravo ono što mi se posebno sviđa, jer svaka nedelja na poslu donosi nešto novo. Posebno u gejming industriji gde ima dosta zanimljivih izazova! Bez obzira da li se bavite analizom s ciljem optimizacije igre i poboljšanja korisničkog iskustva, balansiranjem ekonomije igre, segmentacijom korisnika ili boljom monetizacijom radi povećanja prihoda, postoje neiscrpne mogućnosti kojim možete da doprinesete uspehu igara. Dodatno, praćenje podataka

u realnom vremenu omogućava brzu detekciju i reagovanje u slučaju problema, što je posebno uzbudljivo. A da, možete čak i igrati igrice, u svrhu istraživanja naravno, jer su one u suštini predmet vaše analize 🙂

I za kraj, ovo ste možda često puta čuli ali vredi ponoviti, nikad ne recite nikad!

Novosti

Pažnja studentima koji završavaju studije, nedavnim diplomcima i budućim razvojnim programerima igara: Da li ste spremni da ostavite svoj trag u industriji video igara? Vaše putovanje u razvoj igara počinje ovde!
Razvoj video igara možemo sagledati kroz tehnološki i kreativni aspekt. Pošto je tehnološki aspekt razvoja igara u velikoj meri povezan sa kreativnim, slobodno možemo reći da je gejming programiranje svet za sebe. Gejming industrija pruža mogućnost za razvoj eksperata u najrazličitijim oblastima tehnologije, nudeći mnoštvo pravaca kada su u pitanju karijerni putevi.
Razgovarali smo sa preko 20 seniora u domaćem gejmingu. Kad pogledaš ovih šest epizoda trebalo bi da ti bude mnogo jasnije čime u gejmingu možeš i želiš da se baviš