2D Art

2D umetnici igraju ključnu ulogu u gejming industriji. Njihova kreativnost i veštine omogućavaju kreiranje vizuelnih elemenata kao što su likovi, pozadine i predmeti. Oni donose igri život, stvaraju atmosferu i izražavaju priču kroz umetnost. Bez 2D umetnika, igre bi bile manje atraktivne i manje emotivne za igrače.

Alati:
Adobe Photoshop
Adobe Illustrator
Procreate
Autodesk Sketchbook
Substance Painter
ZBrush
Maya
Cinema 4D

Veštine:
Crtanje
Ilustracija
Komunikacija
Upravljanje vremenom
Preciznost

2D animator/-ka dizajnira kretanje i ponašanje 2D likova i objekata u okruženju igre. On/-a koristi svoje umetničke veštine i poznavanje principa animacije da oživi ove elemente, čineći da izgledaju kao da su deo sveta igre.
2D karakter artist je specijalizovan za kreiranje 2D ilustracija likova za upotrebu u video-igrama, animacijama i marketinškom materijalu.
Koncept artist je odgovoran za dizajniranje i razvoj vizuelnih aspekata video-igara, naročito u fazi stvaranja same ideje igre.
2D ilustrator/-ka je odgovoran/-a za kreiranje 2D grafike za video-igre. Ovo uključuje dizajniranje i kreiranje likova, pozadina, rekvizita i UI elemenata pomoću specijalizovanog softvera.

3D Art

3D umetnici su neizostavni u gejming industriji. Njihova veština u modelovanju, animaciji i renderovanju 3D objekata omogućava stvaranje realističnih svetova, karaktera i efekata. Njihov rad omogućava igračima da se potpuno urone u igru, pružajući vizuelnu dubinu i autentičnost. 3D umetnici su ključni za izgradnju impresivnih grafičkih dostignuća, poboljšanje performansi i stvaranje vizuelno zadivljujućih iskustava. Bez njih, industrija ne bi mogla postići nivo vizuelnog kvaliteta i zadivljujućih detalja koji je danas očekivan od modernih igara.

Alati:
Autodesk Maya
Pixologic ZBrush
Substance Painter
Adobe Photoshop
Blender
Houdini
Unreal Engine

Veštine:
3D sofveri
Anatomija i proporcije
Oko za detalje
Kreativnost
Kolaboracija

3D animator/-ka je odgovoran/-a za oživljavanje virtuelnih svetova kroz stvaranje dinamičnih i privlačnih animacija likova i okoline. Koristeći specijalizovani softver, kao što su Autodesk Maya ili Blender, pedantno dizajnira i manipuliše digitalnim modelima kako bi proizveo/-la realistične pokrete i interakcije u okruženju igre.
3D karakter artist kreira 3D modele likova za video-igre. Koristi specijalizovani softver, kao što su Maya ili ZBrush, da dizajnira i oblikuje 3D modele likova, obraćajući pažnju na svaki detalj - od boje kože i kose do odeće i oružja.
Environment Artist je 3D specijalista koji stvara interaktivne virtuelne svetove za video-igre. Blisko sarađuje sa gejm dizajnerima kako bi potvrdio/-la da je okruženje igre vizuelno privlačno, koherentno i da podržava narativ.
Rigger je profesionalac stvara animaciju i pokrete prvenstveno 3D likova. Odgovornan/-a je za izgradnju skeleta ili rig-a koji omogućava liku da se kreće u igri.
Texture Artist radi na vizuelnom dizajnu okruženja i likova video-igara. Odgovoran/-a je za kreiranje tekstura koje prekrivaju 3D modele.

Tech Art

Tehnički umetnici su okosnica kreiranja igara, često skrivena i misteriozna rola. Njihova stručnost u programiranju, optimizaciji performansi i integraciji art elemenata omogućava kreiranje funkcionalnih i vizuelno impresivnih igara. Oni pomažu u implementaciji specijalnih efekata, osvetljenja, animacija i interaktivnosti. Tehnički umetnici rešavaju izazove vezane za tehničku stranu igara i omogućavaju drugim umetnicima da svoje vizije prenesu u igru. Njihov doprinos obezbeđuje kvalitetno i stabilno iskustvo za igrače, čineći igre tehnički naprednim i optimizovanim za različite platforme. Bez tehničkih umetnika, razvoj i implementacija umetničkih elemenata u igrama bili bi znatno otežani i manje efikasni.

Alati:
Photoshop
Unity
Unreal Engine
ZBrush
Substance Painter
Houdini
Blender
VS Code
Git

Veštine:
Tehničko znanje
Rešavanje problema
Samostalnost
Prilagodljivost
Usvajanje novih alata

Lightning Artist je odgovoran/-a za kreiranje i implementaciju realističnih i vizuelno upečatljivih svetlosnih efekata u okruženju igre. Primarni cilj mu/joj je da poboljša ukupnu vizuelnu privlačnost igre manipulisanjem svetlom i senkama kako bi stvorio/-la impresivnu i zadivljujuću atmosferu.
VFX Artist kreira i implementuje vizuelne efekte koji čine da svet igre osećamo kao živ i zadivljujuć. Blisko sarađuje sa timovima za razvoj igre kako bi razumeo/-la umetnički pravac i stvorio/-la efekte koji se uklapaju u ukupnu estetiku igre.
UI Artist je odgovoran za kreiranje elemenata grafičkog korisničkog interfejsa (GUI) koji se pojavljuju na ekranu dok se igra video-igra.
Technical Artist je ključni član tima za razvoj video-igara zato što premošćuje jaz između umetničke vizije video-igre i njene tehničke implementacije.

Programming

Programeri igara su ključni članovi gejming industrije. Njihova ekspertiza u razvoju softvera omogućava stvaranje funkcionalnih, interaktivnih i zabavnih igara. Oni su odgovorni za programiranje logike igre, kontrolu korisničkog interfejsa, veštačku inteligenciju i fiziku. Programeri igara stvaraju temelj igre, omogućavajući drugim timovima da integrišu umetničke elemente. Oni su ključni za kreiranje igara koje su stabilne, pouzdane i zadovoljavajuće za igrače. Njihova sposobnost da kombinuju kreativnost i tehničku stručnost čini ih neophodnim za uspešan razvoj igara. Bez njih, ne bi bilo moguće stvoriti inovativne i visokokvalitetne igre u kojima igrači uživaju.

Alati:
Unity
Unreal Engine
C++
C#
Java
Python
Visual Studio
Git
Perforce

Veštine:
Programski jezici
Matematika
Analitičnost
Strpljenje

Gejmlej programer/-ka je arhitekta iskustva igrača u igri. Radi na raskrsnici dizajna i tehničke implementacije i odgovoran/-a je za oživljavanje ideja igre. Ova uloga uključuje kodiranje i pisanje skripta za mehanike, interakcije i pravila koja regulišu kako igra funkcioniše.
Unreal developer/-ka je specijalizovan/-a za korišćenje Unreal Engine-a, moćne platforme za razvoj igara koju je kreirao Epic Games.
Unity developer/-ka je specijalizovan/-a za kreiranje video-igara koristeći game engine Unity. Poseduje podrobno razumevanje principa razvoja igara, programskih jezika i tehnika dizajna. Unity developer/-ka je odgovoran/-a za oživljavanje vizije gejm dizajnera implementacijom mehanika igre, korisničkih interfejsa i interaktivnih elemenata.
Softverski inženjer/-ka odgovoran/-a je za dizajniranje, razvoj i održavanje softverskih sistema koji pokreću video-igre. Poseduje podrobno razumevanje kompjuterskih programskih jezika, algoritama i principa razvoja softvera.

Audio

Audio dizajneri igara stvaraju neophodnu dodatnu dimenziju igara. Njihova veština u stvaranju zvuka doprinosi atmosferi, imerziji i emotivnom iskustvu igrača. Oni kreiraju zvučne efekte za akciju, okruženje, dijaloge i muziku. Audio dizajneri igara stvaraju zvučni identitet igre, što pomaže u definisanju njenog karaktera. Njihov rad takođe uključuje miksanje zvuka i implementaciju u igru, osiguravajući da zvukovi budu uravnoteženi i sinhronizovani sa vizuelnim događajima. Kvalitetan zvučni dizajn može poboljšati imerziju igrača, naglasiti ključne trenutke i pružiti audio feedback koji pomaže igračima u navigaciji kroz igru. Bez audio dizajnera, igre bi bile siromašnije iskustvo.

Alati:
Pro Tools
Logic Pro X
Reaper
Wwise
FMOD Studio
Unity
Unreal Engine
Adobe Audition
Ableton Live

Veštine:
Razumevanje principa muzike i zvuka
Uho za detalje
Timski rad
Kreativnost

Foley Artist je član tima za dizajn zvuka i odgovoran/-a je za kreiranje i snimanje različitih zvučnih efekata koji oživljavaju svet video-igara. Koristeći širok spektar objekata i rekvizita, Foley Artist pedantno rekonstruiše zvukove koji odgovaraju akcijama i pokretima likova i objekata u igri.
Glasovni/-a glumac/-ica daje glas i ličnost likovima u video-igrama. Koristi svoj glas da oživi likove i stvori upečatiljivo iskustvo za igrače.
Kompozitor/-ka muzike je specijalizovan/-a za kreiranje originalnih zvučnih zapisa za video-igre.
Dizajner/-ka zvuka je odgovoran/-a za kreiranje i implementaciju svih audio elemenata koji čine zvučni pejzaž igre.

Game Testing

Testeri igara su heroji iz senke. Njihov posao je da otkriju i prijave greške, nedoslednosti i probleme u igri pre nego što bude puštena u javnost. Oni sprovode sistematsko testiranje igre kako bi proverili funkcionalnost, performanse, igrivost i kompatibilnost na različitim platformama. Testerima igara je potrebna pažnja za detalje i sposobnost da identifikuju potencijalne probleme koji bi mogli uticati na korisničko iskustvo. Njihovi feedback je od suštinske važnosti za programere, koji zatim mogu ispraviti greške i poboljšati igru. Testeri igara igraju ključnu ulogu u osiguravanju visokog kvaliteta i funkcionalnosti igara pre nego što stignu do šire publike. Bez testera igara, postojala bi veća verovatnoća za puštanje igara sa nedostacima i tehničkim problemima, što bi negativno uticalo na reputaciju i uspeh igre.

Alati:
JIRA
Bugzilla
TestRail
Git
Selenium
VirtualBox
Apache JMeter
Visual Studio Debugger

Veštine:
Softveri
Analitičnost
Upornost
Dokumentacija
Komunikacija

Inženjer/-ka za automatizaciju testova je odgovoran/-a za razvoj i implementaciju automatizovanih procesa testiranja u razvoju video-igara. Primarni cilj mu/joj je da poboljša efikasnost QA procedura kreiranjem automatizovanih skripti i alata za validaciju funkcionalnosti, performansi i stabilnosti video-igre.
QA softverski inženjer/-ka je vitalni član tima za razvoj video-igara i odgovoran/-a je za obezbeđivanje kvaliteta i stabilnosti video-igre pre njenog objavljivanja. Primarna uloga mu/joj je da razvije i sprovodi sveobuhvatne strategije testiranja kako bi identifikovao/-la i prijavio/-la sve nedostatke, bagove ili probleme koji mogu nastati tokom procesa razvoja igre.
Localization Tester ima važnu ulogu u procesu razvoja igre. Primarna odgovornost mu/joj je da osigura da je igra tačno prevedena i lokalizovana za različite regione i jezike.
Pozicija QA (Quality Assurance) testera/-ke je ključna za procesa razvoja video-igre. Primarna odgovornost mu/joj je da temeljno testira igru, identifikujući i prijavljujući sve bug-ove, glitch-eve ili probleme koji se mogu pojaviti tokom igranja.

Game Design

Gejm dizajneri su mozak operacije. Njihova kreativnost, vizija i stručnost omogućavaju kreiranje izuzetnih igračkih iskustava. Oni definišu osnovne mehanike igre, postavljaju izazove i ciljev i razvijaju protokole. Gejm dizajneri su odgovorni za kreiranje nivoa, zagonetki, sistema borbe, progresije igrača i priče. Oni pronalaze ravnotežu između izazova i zadovoljstva kako bi stvorili igru koja je zabavna, uravnotežena i angažujuća za igrače. Njihov rad uključuje iterativno testiranje, prikupljanje povratnih informacija i prilagođavanje dizajna igre kako bi se postigla optimalna igračka iskustva. 

Alati:
Blender
Tiled
Hammer Editor
Microsoft Word
Google Docs
Final Draft

Veštine:
Pisanje
Komunikacija
Kreativnost
Saradnja sa timovima

Dizajner/-ka sistema je arhitekta osnovnih mehanika i struktura igre. Odgovoran/-a je za konceptualizaciju i dizajniranje ukupnog framework-a koji upravlja načinom na koji različiti elementi igre međusobno komuniciraju.
Monetization Designer je odgovoran/-a za kreiranje i primenu strategija za generisanje prihoda nakon početne kupovne cene igre. Blisko sarađuje sa programerima, producentima i marketinškim timovima kako bi dizajnirao/-la i optimizovao/-la ekonomiju u igri, virtuelnu robu i sisteme monetizacije.
Level Designer je odgovoran/-a za kreiranje i dizajniranje nivoa ili okruženja u kojima će se igrači kretati u video-igri. Blisko sarađuje sa kreativnim timom kako bi razumeo/-la ukupnu viziju, mehanike i narativ, a zatim preveo/-la ove koncepte u opipljive rasporede nivoa.
Narativni dizajner/-ka je odgovoran/-a za oblikovanje priče, likova i sveta video-igre. Blisko sarađuje sa drugim članovima tima za razvoj igara, uključujući gejm dizajnere i programere, kako bi osigurao/-la da će priča igre biti ubedljiva, koherentna i zanimljiva za igrače.

Marketing

Marketing stručnjaci u gejming industriji igraju ključnu ulogu u promociji i uspehu igara. Njihova veština u kreiranju kampanja, brendiranju i angažovanju publike pomaže u postizanju šire prepoznatljivosti i povećanju prodaje igara. Ovo su odlične pozicije za ljude koji su se bavili marketingom i ranije.

Alati:
App Annie
Sensor Tower
Mobile Action
Google Play Console
Apple App Store Connect
Keyword Tool
ASOdesk
Search Ads 360
Google Analytics

Veštine:
Praćenje tržišta
Detaljnost
Optimizacija
Baratanje podacima i brojevima

Social Media menadžer/-ka nadgleda i sprovodi strateške kampanje na društvenim mrežama kako bi se angažovale i izgradile zajednice oko određene igre ili brenda. Odgovoran/-a je za kreiranje privlačnog sadržaja na različitim platformama, kao što su Tviter, Fejsbuk, Instagram i druge.
ASO (App Store Optimization) Specialist je odgovoran/-a za optimizaciju vidljivosti igre u digitalnim prodavnicama. Poseduje podrobno razumevanje algoritama i sistema rangiranja koje koriste platforme kao što su Apple App Store i Google Play Store.
Community Manager je most između studija za razvoj video-igara i zajednice igrača. Primarna uloga mu/joj je da se angažuje oko igrača, gradi odnose sa njima i neguje pozitivnu i inkluzivnu zajednicu. Pojavljuje se kao javno lice igre, komunicirajući sa igračima preko različitih platformi, kao što su forumi, društvene mreže i strimovi.
User Acquisition Specialist odgovoran/-a je za rast baze igrača kroz efikasne marketinške i reklamne strategije. Blisko sarađuje sa marketinškim timom i developerima kako bi razvio/-la i sproveo/-la kampanje za privlačenje korisnika na različitim kanalima, kao što su društvene mreže, digitalne prodavnice, platforme za onlajn oglašavanje i kroz partnerstva sa influenserima.

Game Production

Produkcija igara je temelj uspešnog razvoja. Producenti igara koordiniraju timove, proračune, rokove i resurse kako bi osigurali efikasan proces razvoja. Oni nadgledaju projekat od početka do kraja, osiguravajući kvalitet i ispunjavanje ciljeva. Bez njih, timovi ne bi mogli efikasno sarađivati i realizovati viziju igre, što bi moglo dovesti do kašnjenja, prekoračenja budžeta i nezadovoljstva igrača.

Alati:
Trello
Microsoft Excel
Slack
Unreal Engine
Bugzilla
Git
Google Analytics
Perforce
SharePoint

Veštine:
Organizacija
Timski duh
Motivacija drugih
Praćenje budžeta
Poštovanje rokova

Project Manager je odgovoran/-a za nadgledanje razvoja i uspešnog izvođenja projekta od početka do završetka. Deluje kao most između developera i višeg menadžmenta. Primarna uloga mu/joj je da obezbedi da projekat bude isporučen na vreme, u okviru budžeta i da ispunjava željene standarde kvaliteta.
Product Manager je ključna figura odgovorna za nadgledanje razvoja i uspeha video-igre tokom njenog životnog ciklusa. Deluje kao most između različitih timova, uključujući gejm dizajnere, programere i artiste. Primarna uloga mu/joj je da definiše viziju proizvoda, postavi ciljeve i kreira roadmap za razvoj igre.
Producent/-kinja video-igara je ključna figura odgovorna za nadgledanje razvoja i proizvodnje igre od početka do kraja.

Biz Support

Poslovna podrška igra važnu ulogu u gaming industriji. Oni se bave administrativnim, finansijskim, razvojnim i pravnim aspektima poslovanja. Pružaju podršku u pregovorima, ugovorima, upravljanju projektima i budžetiranju kao i zapošljavanju i edukaciji. Biznis podrška takođe vodi brigu o logistici, distribuciji i komunikaciji sa partnerima i dobavljačima. Njihova stručnost pomaže u održavanju efikasnosti poslovanja, usklađenosti sa zakonodavstvom i postizanju ciljeva kompanije. Bez biznis podrške, gejming kompanije bi bile izložene većem riziku, a poslovanje bi bilo manje efikasno i stabilno.

Alati:
Workday Recruiting
Bullhorn CRM
Indeed
LinkedIn
Zoom
Gmail
Asana
Tableau
Slack

Veštine:
Procena ljudi i prilika
Planiranje
Gledanje u budućnost
Mitigacija rizika

Generalni/-a menadžer/-ka je izvršni/-a direktor/-ka odgovoran/-a za nadgledanje i upravljanje ukupnim operacijama čitave firme ili tima u okviru veće kompanije. Ova uloga zahteva kombinaciju liderstva, strateškog razmišljanja i podrobnog razumevanja tržišta video-igara.
Learning and Development Specialist je specijalizovan/-a za kreiranje i implementaciju programa obuke u gejming industriji. Odgovoran/-a je za dizajniranje i dostavljanje obrazovnih materijala i resursa koji poboljšavaju veštine i znanje development tima.
Biznis developer/-ka je odgovoran/-a za uspostavljanje strateških partnerstava i obezbeđivanje poslovnih prilika za unapređenje rasta kompanije. Kombinuje svoju strast za igranjem i poslovne sposobnosti kako bi identifikovao/-la potencijalnu saradnju, pregovarao/-la o poslovima i sklopio/-la saveze sa drugim kompanijama.
Uloga Employer Branding Manager-a u gejming kompaniji je ključna za privlačenje i zadržavanje vrhunskih talenata. Odgovoran/-a je za kreiranje i promociju brenda kompanije, koji obuhvata njenu kulturu, vrednosti i ukupnu reputaciju u gejming industriji.
Regruter/-ka je odgovoran/-a za pronalaženje, privlačenje i odabir talentovanih pojedinaca za rad u gejming industriji. Igra ključnu ulogu u identifikaciji i regrutovanju pojedinaca sa veštinama i strašću neophodnim za doprinos razvoju i uspehu video-igara.

DATA

Data sektor u gejming industriji igra ključnu ulogu u prikupljanju, analizi i interpretaciji podataka kako bi se optimizovalo gejmersko iskustvo. Data analitičari koriste statističke modele i algoritme mašinskog učenja kako bi identifikovali obrasce u igračkom ponašanju i prilagodili igre prema preferencijama korisnika. Data analitičari pružaju uvide kroz analizu podataka o angažmanu igrača, pomagajući u donošenju informisanih odluka za dizajn igara i marketinške strategije. Ovo omogućava gejming kompanijama da personalizuju iskustva, povećaju retenciju igrača i razvijaju inovativne proizvode prilagođene tržištu.

Alati:

SQL
Spark
Jupyter Notebook
TensorFlow
PyTorch
GitHub
Apache Kafka
Hadoop
Apache Spark
MySQL
MongoDB

Veštine:
Razvoj i upravljanje
bazama podataka
Programiranje
Komunikacija

Data analitičar/-ka je odgovoran/-a za prikupljanje, tumačenje i korišćenje podataka za poboljšanje različitih aspekata video-igre. Koristi podatke koje dobija iz metrika u igri, ponašanja igrača i feedback-a korisnika da identifikuje obrasce i trendove.
Data Scientist je odgovaran/-a za izvlačenje vrednih uvida koji omogućavaju donošenje odluka zasnovanih na informacijama. U to svrhu, Data Scientist koristi napredno poznavanje statistike i mašinskog učenja i fokusira se na prediktivnu i preskriptivnu analitiku radi rešavanja kompleksnih problema i predviđanja određenih fenomena.
Data Engineer je odgovoran/-a za razvoj i održavanje arhitekture podataka kroz kreiranje stabilnih, brzih i skalabilnih data pipeline-ova i „proizvodnju” tačnih podataka, spremnih za dalju obradu